Arkiv

Havre - Ett nyttigt och mångsidigt sädesslag

Havre är ett av våra fyra sädesslag och en fantastisk råvara. Inte nog med att havre hjälper till att hålla magen i balans, den har dessutom visat sig kunna sänka kolesterolhalten i blodet och ge en jämnare blodsockerkurva.Havrens historiaHavre, Avena sativa, ursprunget till vår odlade havre är med stor sannolikhet storhavre, Avena sterilis. De tidigaste arkeologiska fynden av domesticerad havre, som kännetecknas av att småaxen sitter kvar på vippan vid full mognad, är från sydöstra Europa och dateras till att vara drygt 6000 år gamla. Den för…

Svampsmörgås med knäckebröd - en klassiker!

Svamp med knäckebröd är en klassiker. Då knäckebrödet passar utmärkt att lägga in i ugnen, 225 grader i 5-10 minuter, så är det enkelt att få till en svampsmörgås där osten har smält och är så där aptitligt gyllenbrun. Passar utmärkt såväl som till frukost, lunch eller som mellanmål.Just nu i svamptider så är det ju otroligt lyxigt att plocka egen svamp när man gör sin svampsmörgås. Plockar du egen svamp i skogen så ska du ju endast använda dig av sådan svamp som du känner till och är säker på. Självklart går det att använda sig av sådan svamp …

Råg, ett sädesslag med en lång historia och många goda hälsoaspekter.

Råg har alltid varit ett viktigt sädesslag. Hade vi inte haft råg så hade vi inte heller haft vårt älskade knäckebröd. Från medeltiden till början av 1900-talet var råg det viktigaste sädesslaget i stora delar av Sverige. Än idag är det ett viktigt sädesslag även om råg har marginaliserats något till förmån för andra sädesslag såsom vete m fl.Rågens historia Råg tros ha uppstått i Centralasien och har sedan dess odlats i många olika delar av världen. Den odlade rågen tillhör ett artkomplex med vilda arter och förvildade arter som förekommer som…

Surdeg, detta uråldriga knep för att få bröd att jäsa

Surdegsbakning har funnits i tusentals år och det finns belägg för att det bakades med surdeg redan under antiken. Så det är en gammal tradition som fortfarande lever kvar idag. Att starta en surdeg kan kännas lite krångligt men har man bara tålamod och är noggrann med matning så har du till slut en surdeg som alltid är klar att baka med. Det fina med en surdeg när man väl fått igång den är att man förvara den väldigt länge. Hur startar man då en surdeg?För att starta en surdeg behöver du blanda mjöl och vatten och låta det stå i rumstemperatur…

Knäckebrödets historia och Sveriges historia går hand i hand

Knäckebröd är ett typiskt svenskt bröd som har en lång och intressant historia och med det en viktig del av den svenska matkulturen. Det traditionella knäckebrödet som vi känner det idag är ett hårt bröd som bakas av endast fyra ingredienser rågmjöl, jäst eller surdeg, salt och vatten. Det har en platt och tunn form med ett hålmönster eller gropar på ytan. Knäckebröd är ett hållbart bröd som kan förvaras länge utan att bli dåligt eller som Olaus Magnus (1490-1557) skrev när han tecknade ned den nordiska historien ”Bakat vid ett barns födelse, k…

Gott till knäckebröd , grön ärthummus!

Koka ett ägg. Gärna med lite krämig gula. det tycker jag är godast. Bred på den gröna hummusen på knäckebrödet och lägg sedan på ägget, skivat eller i halvor. Toppa med valfria groddar eller finklippt gräslök. Ät och njut!Recept på grön ärthummusIngredienser400 g gröna frysta ärtor3 msk olivolja2 msk citronsaft1,5 msk tahini1 klyfta vitlök2 krm saltGör så härTina ärtorna.Mixa alla ingredienserna med stavmixer eller i matberedare till en slät kräm.Smaka av med lite mer salt och citron om du tycker det behövs.…

Smör - Knäckebrödets bästa vän!

Recept på hur du kan piffa till ditt smörSmör och framförallt alla bredbara alternativ är ju något som vi alla har märkt att det blivit dyrare. Då smör är så otroligt gott på knäckebröd så får du nedan några tips på hur du med riktigt smör ändå kan hålla nere kostnaderna. Smör håller länge så passa på att köpa smör när butikerna har kampanj. Efter det tryckta bäst före datumet så kan ett oöppnat paket vanligt smör hålla minst en månad i kylen och upp till 6-9 månader i frysen. Att bre en smörgås med kylskåpskallt smör är inte lätt men det finn…

Recept på vitlöksknäcke och ostsmör.

Vitlöksknäcke1. Bryt några bitar knäckebröd eller skär med en tandad brödkniv.2. Finhacka en vitlöksklyfta.3. Blanda vitlök, lite smör och hackad persilja i en skål.4. Bred det blandade smöret på knäckebrödsbitarna.5. Värm i ugn på 200 grader i ca 5 min.6. Garnera med lite hackad persilja.Klart och du har ett trevligt och gott tilltugg till vickningen eller bara som ett litet mellanmål.Ostsmör75 g rumstempererat normalsaltat smörcirka 1 dl finriven långlagrad hårdost, exempelvis cheddar eller herrgårdev. 1–2 krm senapspulverev. salt1. Blanda sm…

Varför äter vi knäckebröd bakat på vetemjöl till jul?

Enligt gammal folktro var julens mat helig och då kanske främst julbrödet. Förr anordnades det alltid med stora bak till jul. Det bröd som då bakades skulle räcka både till gårdens folk som till byns fattiga. Råvarorna till bröden kom från de olika sädesslag som det lokala klimatet i vårt avlånga Sverige tillät.I de områden där man vanligtvis bakade knäckebröd var råg, havre och korn de sädesslag man odlade där. I knäckebröd har råg varit det vanligaste sädesslaget.Just knäckebrödet var ett hårt vardagsbröd som tåldes att lagras under lång tid …

Vad är kostfibrer och varför behöver vi äta fibrer?

Vad är kostfibrer och varför behöver vi äta fibrer?Ett av våra största välfärdsproblem är övervikt och fetma. Runt om i världen är det många som är drabbade, vilket i sin tur leder till andra oönskade hälsoproblem. Detta har i sin tur genererat en efterfrågan på olika typer av dieter, nya produkter för viktminskning men också fått organisationer och myndigheter att verka för hälsosammare matval. Något som alla är överens om är att vi borde äta mer fibrer. Kostfibrer eller fibrer som de också kallas är kolhydrater från växtriket som inte bryts n…

Frön – En källa till nyttiga fibrer, fetter, antioxidanter och mineraler

Ett par matskedar nötter och frön om dagen, så mycket nötter och frön är bra att äta för att hålla sig hälsosam rekommenderar Livsmedelsverket. Då är det ju alldeles utmärkt att ha några goda fröknäckebröd till hands att knapra på. De senaste åren har utbudet av nötter och fröer i olika blandningar växt rejält och vi äter allt mer av dessa livsmedel vilket är ett bra sätt att få lite mer hälsosamma matvanor samt att de bidrar till att minska risken för kroniska sjukdomar.Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, som enkelomättade o…

Knäckebrödspizza, den perfekta snabbmaten!

Har du provat att göra knäckebrödspizza? Så enkelt och så himla gott! Det här är snabbmat när den är som bäst. En knäckebrödspizza mättar, är nyttigare än en vanlig pizza och görs på nolltid. Det är ju inget krångel med någon pizzadeg som behöver göras. Knäckebrödet är helt enkelt en färdig pizzabotten som blir mjuk och fin efter att det har gräddats, precis som en vanlig pizza. En pizza kan man toppa med i princip vad som helst, titta in i kylskåpet så hittar du säkert massor av gott som du kan lägga på din pizza. Knäckebrödspizza är det perfe…

Vad är egentligen fullkorn och vad är det för skillnad på fullkorn och fibrer?

Fullkorn är när hela kornet i spannmålet finns med.Kornet består av fyra olika delar som kallas kli, grodden, frövitan och skaldelarna. Kliet är ett koncentrat av kärnans skaldelar. Grodden är anlaget för den växande plantan medan frövitan, eller mjölkroppen som den också kallas, innehåller stärkelse och en del proteiner. Siktat mjöl som till exempel vetemjöl och rågmjöl har bara kvar frövitan från kornet. Skaldelar är helt enkelt skalet och dess delar runt kornet. Fullkorn finns bara i spannmål, alltså vete, råg, korn, havre, ris och majs och …

Skedvi Bröds recept för att baka det perfekta knäckebrödet.

De flesta knäckebröd som bakas och har så gjorts sedan urminnes tider, innehåller endast fyra ingredienser: rågmjöl, vatten, jäst/surdeg och salt. Just fullkornsrågmjöl är en viktig ingrediens för att ge knäckebrödet dess smak och speciella egenskaper men det bidrar också med så mycket positivt till vårt välbefinnande. Fullkorn klassas numera som den enskilda kostfaktor som i allra högsta grad förebygger ohälsa och fullkorn finns bara i spannmål.KnäckebrödsdegenNär Skedvi Bröd bakar sina mycket uppskattade knäckebröd så är det många saker i bak…

Har du testat och gjort morotshummus att lägga på ditt favoritknäcke?

En knäckemacka med morotshummus är ett perfekt komplement till en god soppa eller som ett nyttigt mellanmål. Så här gör du din egen morotshummus.Ingredienser:• 4 medelstora morötter (tvättade och snoppade)• 1 liten lök (skuren i bitar)• 1 vitlöksklyfta (skalad)• 1 dl okokta röda linser• 1 msk rapsolja• 1 tsk currypulver• 1 msk citronjuice• ½ tsk chilipulver• ½ tsk svartpeppar• 1 msk tahini (valfritt)• ½ dl valnötter• ½ tsk mald spiskummin• Vatten för att späda ut hummusen med• Färsk basilika eller persi…
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen